Over Art 27 vzw en Artikel 27,
omdat iedereen het recht heeft om te genieten van kunst, cultuur en wetenschap.
De tentoonstellingen "Artikel 27" zijn een jaarlijks event van Art 27 vzw, een vrijwilligersorganisatie voor kunsteducatie en mensenrechten.
De naam art27 en artikel 27 verwijst naar het 27ste artikel uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens dat stelt :“Iedereen heeft het recht om vrij deel te nemen aan het culturele leven van de gemeenschap, om te genieten van kunst en om deel te hebben aan wetenschappelijke vooruitgang en de vruchten daarvan.”
​
Art 27 wil daarom zoveel mogelijk drempels wegwerken om de participatie mogelijk te maken en anderen aan te zetten datzelfde te doen.
​
Wij zijn ervan overtuigd dat hedendaagse kunst een prima middel is om elkaar te ontmoeten, om kritisch maar opbouwend naar de maatschappij te kijken ( en er als dusdanig in te functioneren ) en om te genieten, zonder afbreuk te doen aan de intrinsieke waarde van kunst.
​
Meer info over Art 27 vzw vind je op ART27 VZW | art27vzw (artikel27.eu)
​
Het kunstgebeuren en tentoonstelling "Artikel 27" is een jaarlijks event in de maand november. Omdat we cultureel erfgoed belangrijk vinden, laten we dit telkens weer in interactie gaan met hedendaagse kunst.
Artikel 27 /2023 | steunt projecten in het Zuiden
Mali Muleba
Mali verenigt ananasboeren en -boerinnen uit het Muleba district in noord-west Tanzania. Ze verkopen hun fruit aan Mali Juice, een verwerkingsbedrijf, dat er fruitsap van maakt. Een gezond product, zonder toevoeging van bewaarmiddelen, dat enkel lokaal verkocht wordt.
Mali is een Swahili woord voor rijkdom. Rijkdom betekent voor de boeren en de werknemers van Mali dat ze kunnen rekenen op een basisinkomen. Zo kunnen ze zelf zorgen voor voldoende voedsel, de dokter betalen en hun kinderen een opleiding geven. Om jongeren meer onderwijskansen te geven, werd MaSoFu opgericht, een solidariteitsfonds dat de onderwijskosten mee financiert van Mali personeel en Mali leden. Zo bouwt Mali mee aan een toekomst voor jongeren.
Vrienden van Kankala
Net zoals in andere steden in Congo RDC belanden er in Kananga veel kinderen op straat. Straatkinderen hangen overal rond en worden door de lokale bevolking uitgesloten en verjaagd. Een aantal bouwgezellen besloten actie te ondernemen. Opvang, huisvesting, voeding en verzorging waren hun eerste zorg. Ze kozen een terrein buiten de stad om te werken aan een nieuwe toekomst voor de kinderen.
Het Centre de Réinsertion Sociale Kankala afgekort CRSK (Centrum voor Sociale Re-integratie Kankala) was geboren.
Intussen is de structuur verder uitgebouwd met een luister- en observatiehuis, enkele internaten en schooltjes. Nadruk wordt gelegd op een totaalaanpak van de problematiek van straatkinderen. Naast opvang en scholing wordt tegenwoordig veel aandacht besteed aan de re-integratie van het kind in familie of maatschappij. Hiervoor kan het project terugvallen op vrijwilligers en een sterk gemotiveerd personeelsteam, die de goedkeuring hebben van de lokale kerk.
​
Artikel 27 /2023 | is een samenwerking tussen:
Art 27 vzw
Initiatiefnemer en organisator
Art 27 vzw is gebaseerd op het 27ste artikel van de Universele verklaring van de rechten van de Mens, dat stelt : “Iedereen heeft het recht om vrij deel te nemen aan het culturele leven van de gemeenschap, om te genieten van kunst en om deel te hebben aan wetenschappelijke vooruitgang en de vruchten daarvan.”
​
Go! - next
Gastlocatie
De voormalige Rijksmiddelbare school, thans een gebouw in handen van Go! Gemeenschaps-onderwijs, wordt omgebouwd tot een kunstgalerij en beleef-ruimte. Nabijgelegen scholen Kosmos en Toverfluit doen mee in een voortraject.
Gemeente Zonhoven
Gastgemeente
Artikel 27 is voor de tweede keer te gast in Zonhoven en werkt samen met GROS, jeugd, toerisme en Koninklijke heemkundekring Zonhoven vzw.
met dank aan onze sponsors en sympathisanten:
Artikel 27 / 2023
HEDENDAAGSE KUNST BELEVEN
Hoek Genkerbaan 84 - Guldenboomkensweg
in Zonhoven.