ER WAS EENS ...

Herinneringen aan een hoopvolle toekomst.

Artikel 27 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zegt:

‘Iedereen heeft het recht om vrij deel te nemen aan het culturele leven van de gemeenschap en om te genieten van kunst.’

 

In november 2001 organiseerde Art 27 voor de eerste keer ‘Artikel 27’ in De Centrale op de mijnsite van Zolder. De droom om kunst toegankelijk te maken in het kader van Artikel 27 groeide doorheen de jaren en is intussen een jaarlijkse traditie geworden voor heel wat kunstenaars en bezoekers.

Voor de vijftiende verjaardag koos Art 27 dan ook een thema  en locaties die deze droom reflecteren.

 

Er was eens … Herinneringen aan een hoopvolle toekomst.

 

‘Er was eens’ is het begin van een sprookje, een verhaal, een herinnering. Sprookjes vertellen – net als herinneringen – over vallen en opstaan, zijn doorleefd en magisch en worden bevolkt door slimme en doortastende personages. Soms met goede bedoelingen, soms niet. Herinneringen zijn – net als sprookjes – wijze levenslessen om de toekomst zoveel beter te beleven.

 

De expositie vindt plaats in drie verschillende locaties.

 

In de foyer van CCMUZE wordt 15 jaar dromen vertaald in 15 kijkgaatjes die de bezoeker de kans geven een kunstwerk op een haast stiekeme, maar bijzonder intieme, manier te bevragen.

 

Even verderop, in het leegstaande overdekte zwembad van Zolder, gaan een aantal experimentele kunstenaars op zoek naar het verleden van de plek waar zoveel generaties inwoners leerden zwemmen.

 

In het vroegere schooltje van de Zolderse Voort vullen schilderijen, beeldhouwwerk, grafiek en juwelen de vroegere klaslokalen. Hier kan je ook terecht in het fairtrade kunstcafé om na te genieten en kunstenaars te ontmoeten.

 

 

 

 

Tijdens de expositie worden groepen uitgenodigd voor een interactieve rondleiding.

De opbrengst van de kunstverkoop en de rondleidingen gaat naar twee duurzame projecten in het zuiden, die een link hebben met Heusden-Zolder:

 

° Suyana Peru zet zich in voor de armste inwoners van de sloppenwijk Villa El Salvador in de zanderige zuidrand van Lima.

 

° Het project Mali in Tanzania produceert eerlijk en gezond fruitsap, gemaakt voor en door de lokale gemeenschap.

 

 

Artikel 27 is een organisatie van Art 27 vzw

in samenwerking met

GROS en Gemeente Heusden-Zolder, CC MUZE

en wordt gedragen door een tiental vrijwilligers.