top of page

The Artists - De Kunstenaars

 

Pieter Bas

 Assenede /  (BE)

De verhuizing van Hasselt naar Assenede heeft de inhoud van de nieuwe werken mee beïnvloed. De toeschouwer is getuige van een therapeutische zoektocht naar houvast en het verwerken van een over gestimuleerd brein. Meer info ...

 

HIDE & SEEK  /  Acryl, collage en grafiet op canvas

WE NEED MORE HUGS  /  Acryl, collage en grafiet op canvas 

TIME OUT  /  Acryl, collage en grafiet op canvas

SAFE  /  Acryl, collage en grafiet op canvas

 

SWIMMING POOL  / Soundscape

Beast of Jeans

 Mijdrecht (NL)

Beast of Jeans is een gloednieuw label voor unieke handgemaakte hebbedingen met een duurzaam karakter. 

Artikel 27 is trots om het label in première te mogen tonen. 

De sjaals zijn geïnspireerd op 'ouderwetse' vossenbontjes, alleen is dit product volledig diervriendelijk. 

Door het gebruik van gerecyclede jeans en oude fietsband is de sjaal bovendien duurzaam.

Om alvast te dromen van koude winterdagen...

 

Tom Bogaert

 Genève (CH)

 

WHAT IS IT THAT IT IS

is een intieme geluidsinstallatie voor het gemeentelijk zwembad geïnspireerd door de douche scène uit Hitchcocks Psycho.  Bij afhaken van de parlofoon in het redderslokaal speelt de soundtrack van de douchemoord door de luidspreker van de hoorn. 

 

Roosje CHINI

 Maasmechelen (BE)

OPGRAVINGEN

 

Het keramisch werk van Roosje Chini kenmerkt zich door een doorgedreven soberheid, zowel in de schijnbaar moeiteloos opgebouwde vormgeving als in het gebruik van summiere toonvariaties in de gehavende huid ervan.

Het zijn grafvondsten, archeologische relicten, die uitnodigen tot stille contemplatie.

Dit sacrale gevoel wordt vaak nog versterkt door de opstelling: installaties met vijf, zeven of meer objecten palmen zwijgend, maar onmiskenbaar hun plaats in.

 

Marc CLAES

 Heusden-Zolder (BE)

TEKENINGEN

 

 

Tijdens zijn bezoek aan het project Mali Muleba in Tanzania, tekende Marc Claes met Bic en waterverf een dagboek op Afrikaans papier.

Een man schudt hem de hand en vertelt in een onbegrijpelijke taal. Een stuk vlees aan een haak bij de slager. Dierlijke ingewanden op de plaatselijke markt. Een deur.

De eenvoudige dingen van elke dag, getekend door de altijd rond kijkende kunstenaar, lezen als een sprookjesboek.

Robin DAS

 Heusden-Zolder (BE)

Kunstsmid Robin Das heeft een atelier in Heusden-Zolder.

Met hamer, aambeeld en vuur ijzer tot leven wekken op een kunstzinnige wijze is een passie. Je kan hier spelen met al de elementen en met het ijzer, maar het ijzer speelt evenzeer met de kunstenaar. Dit uit zich in zijn werken. Dat is het leuke aan smeden, het gevoel hebben dat je het metaal meester bent en dan toch toegevingen doen, of voet bij stuk houden zodat het werk exact wordt zoals gepland.

Het gebruik van natuurlijke materialen brengt inspiratie, waardoor het soms mogelijk is dat een stuk hout of een bepaalde steen jaren liggen te wachten tot het juiste beeld zich aanbiedt.

Babette DEGRAEVE

 Nijmegen (NL)

KLEINE JONGETJES VANBINNEN  | Installatie uit bronzen sculpturen

 

Het moment van onschuld, puur en onbevangen. De wereld ligt onaangeraakt aan hun voeten, alles kan. Geen weet van gevaar en vol vertrouwen gaan ze op onderzoek uit, verbazing en verwondering vallen hen ten deel.

Aandoenlijk, kwetsbaar, nieuwsgierig. Stoer, gedreven door de promesse van het leven, …

Op weg naar hun eerste blauwe plek. Op een onbewaakt moment kruipt ‘zo’n ‘klein jongetje van binnen’ in de volwassene naar boven .

‘n Stukje puurheid, die de harde schijf niet heeft vervuild, laat zich zien.

Coenraad DE KOK

 Hamont-Achel (BE)

De geënsceneerde  fotowerken van Coenraad de Kok zijn een verlengstuk van zijn dromen. Sprookjesachtige sferen met een bizarre ondertoon. Meestal ravissante jongelingen tegen een achtergrond van verval en mystiek.  Het is de bedoeling de kijker te raken en hem in verbinding te brengen met het goddelijke. Esthetiek speelt in het leven van deze kunstenaar een grote rol en hij probeert in de kunstwerken schoonheid te verbinden met het spirituele. Na zijn studie aan de academie voor beeldende kunsten st. Joost in Breda en een aantal jaren verblijf te 's-Hertogenbosch is de Nederlandse kunstenaar in  Hamont (België) gaan wonen, waar hij een antiek herenhuis omtoverde tot een groot sprookjesachtig decor. Dat decor vormt de basis voor zijn leven, fotografie en geluk.

Bart DERISON

 Hasselt (BE)

NOUMENON - letterlijk is dit een object of gebeurtenis dat alleen in de geest bestaat, onafhankelijk van de zintuigen. Zo zie ik ook sprookjes in het algemeen. Het zijn metaforen die dingen en toestanden verbeelden die niet in werkelijkheid bestaan, eerder behorend tot de wereld van ideeën, maar toch betekenisvol zijn. Mijn 'noumenon' verbeeldt een blik vooruit naar een mogelijk toekomstige werkelijkheid, een (nog) niet gekend fenomeen. 

Yolande DUCHATEAU

 Herk-de-Stad (BE)

ER WAS EENS ...  | Installatie met juwelen

 

Sprookjes zijn vertellingen of verhalen die hun oorsprong vinden in het verleden en die vaak een lering van de ziel beogen. Om ze kracht bij te zetten, wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van metaforen als beeldspraak. Deze beelden zijn een vorm van kaders die associaties oproepen en een bepaalde stemming weerspiegelen. Vaak zijn deze associaties gebaseerd op veralgemenisering of op vooroordelen, soms zijn ze tijdsgebonden en ze kunnen cultureel verschillen. Hoe wordt deze oude beeldspraak van sprookjes heden beleefd?

Stefan ELSEN

 Heusden-Zolder (BE)

WORDS FAIL ME  / Installatie - objecten

 

Mijn 'kunstenaarschap' heeft een sabbatical van enkele jaren overleefd.

Persoonlijke redenen lagen hiervan aan de basis. Allerlei indrukken en gebeurtenissen roepen vragen op. Ook de zin van kunst en om het te maken stelde ik in vraag. Soms denk ik het antwoord te weten, meestal niet. Het overlijden van mijn vader heeft me doen begrijpen wie hij was en doen beseffen hoe de scharnierpunten in ons leven bepalend kunnen zijn. Het was een aanzet en een drang om terug naar het kunstgebeuren te stappen.

Evolutie kent geen grenzen, de kracht van verbeelding evenmin.

Sarah GALANTE

 Luik (BE)

‘(...) Het genie bezit een naïeve blik, zonder vooroordelen, gefocust op de realiteit van deze wereld.’

Voor Sarah Galante is deze kijk op de wereld uniek aan kinderen. De onschuldige en spontane blik maakt van de kindertijd een magisch universum, waaraan we vaak nostalgisch terugdenken. Eens we volwassen zijn, lijken we voor eeuwig veroordeeld. De wereld van onze kindertijd is ondoordringbaar. We idealiseren deze periode in ons leven zo intens, maar we kunnen die nooit opnieuw beleven. In haar zoektocht wil Sarah die toegang herontdekken...

Om te beginnen moeten we opnieuw leren genieten van kleine dingen. Schoonheid en charme opzoeken.

Peter GEERTS

 Sint-Truiden (BE)

 

( NaClO )

Een installatie die inspeelt op verschillende zintuigen om een herinnering op te roepen aan vervlogen zwembadtijden.

Pollie GREGOOR

 Maasmechelen (BE)

NOMADEN

 

De beelden uit de reeks ‘onderweg’ zijn opgebouwd uit versleten materialen en gesprokkeld schroot, verzameld tijdens wandelingen en tochten. Hoewel de figuren abstract gecomponeerd zijn uit een recht blok hout en stukken afvalmateriaal, vertellen ze een verhaal, ademen ze het poreuze verval van hun wezen, torsen ze een ongeschreven geschiedenis en bevolken zo als archeologische artefacten of beklijvende relikwieën een nomadische wereld van voorbijgaan zonder sporen na te laten. een wereld van leegte en weggaan. ...

Tjen HEYLIGEN

 Schoten / Ham (BE)

De tekeningen, die Tjen Heyligen met zijn scherpe potloodpunt op papier tovert, zijn een vraag aan de kijker om het gebruikelijke denkkader even te verlaten. Ze nemen je mee in de wereld van de filosoof, de dichter, de kijker, de ziener. Ze zetten je aan om de werkelijkheid te zien met de zoveel scherpere blik, die de mens achter de werken kenmerkt. 

 

Merel HOLLEBOOM

 Nijmegen (NL)

Ik maak poëtische machines, misschien wel een soort speelgoed voor de grote mens. Het werk nodigt je uit mee deel te nemen aan een beweging of de beleving ervan. Mijn beeldtaal is ontstaan door de fascinatie voor mechanieken, constructies.

 

Annelies JAMINON

 Maastricht (NL)

Het werk van Annelies Jaminon heeft een poëtisch karakter. De locatie is uitgangspunt én essentieel onderdeel van haar werk.

In haar sculpturen is de flonkering van licht en water uitgedrukt in transparant textiel en in de lichtval van plastic, één geheel vormend met de functie van de ruimte waarin het werk geplaatst is.

 

Vanuit  2D fotografie zijn de wandsculptuurtjes ontwikkeld tot 3D tafereeltjes geïnspireerd op ”Er was eens…”.

Wenda JANSSENS

 

 

Mijn werk is geinspireerd op een verhaal over verbondenheid. Met een zelf ontworpen weefgetouw verbond ik ragfijne zilver- en koperdraad tot hechte weefsels. Door het gebruik van deze oude ambacht creëerde ik hedendaagse juwelen en verbond het verleden met het heden.

 

 

Fran KUSTERS

 Dalyan (TU)

 

Deze installatie toont hoe belangrijk water is. Tijdens het duiken maakte ik foto’s, die de basis vormden voor een nieuwe inspiratiebron. Door de foto’s in water te stoppen, worden ze teruggegeven aan het water dat ze tonen.

 

Maurice LONCKE

 Hamont-Achel / Bree (BE)

FOTOGRAFIE

 

Mijn werk probeer ik steeds intuïtief te benaderen en zo de realiteit te laden met een persoonlijke impressie. In deze serie plaats ik mezelf als de doorgeschoten adolescent, die staat te weifelen op de stap naar volwassenheid, naakt en teer in een rauwe omwereld. Mijn voorliefde gaat naar taferelen in gedateerde interieurs, vervallen panden of desolate terreinen.

Patrick MEYLAERTS

 As (BE)

 

Herwig NULENS

 Hasselt / Heusden-Zolder (BE)

ART DEFEN(C)(S)E: “Art defen(s)(c)e” neemt de vorm aan van een geheim genootschap dat gedurende de tentoonstellingsperiode in actie treedt. Vanuit een imaginair vestigingspunt aan het zwambed worden er acties ondernomen.

 

 

HELDEN TE KIJK in foyer CCMUZE

Frank NUYTS

 * Heusden-Zolder (BE)

Uit de serie : IN GOD WE TRUST  | Speciale gast in CC MUZE.

Jarenlang was Frank een enthousiast deelnemer aan Artikel 27. Maar hij was ook zoveel meer dan dat. Als vrijwilliger en vriend stond hij klaar om ons te helpen.

We reisden samen naar Finland voor Europese projecten en hadden gezellige avonden tussen pot en pint. Zijn kunstwerken en persoonlijkheid blijven een warme herinnering oproepen bij heel wat kunstenaars, kunstkijkers en inwoners van Heusden-Zolder.

In december 2010 namen wij onverwacht afscheid van Frank.

Op de vijftiende verjaardag van Artikel 27 mag hij dan ook niet ontbreken.

 

Martin OLUWADIRAN

 Hasselt (BE)

Schilderijen van acryl op doek.

Kijken naar het werk van Martin is kijken naar de mens die Martin is: open, gezond maatschappij- kritisch, geëngageerd, sociaal, boeiend en positief.

Kunst is creativiteit en creativiteit is kunst.

Kunst is het product van een creatieve geest. 

De expressie van een creatieve geest is authentiek en uniek. 

De mening en het oordeel van de toeschouwer zijn belangrijk.

Belangrijker is echter het oordeel van de kunstenaar zelf, de schepper van het kunstwerk.

 

Martin Oluwadiran was er, samen met Rita Vanelderen, al bij tijdens de allereerste

Artikel 27 en mistte geen enkele editie.

 

Inky PETRLIC

 Houthalen-Helchteren (BE)

DE TIJD DOOR EEN DRAAD ...

Deze installatie symboliseert de herinneringen op vele vlakken. Een stalen wasdraad die deze herinneringen vasthoudt. Op hun beurt verdeeld over drie kunstwerken, uitgewerkt met verschillende technieken (zoals het borduren) en materialen.  De keuze voor borduren spreekt voor zich, aangezien het een oude ambacht is, die doorheen de jaren toch nog verder leeft. De draad doorheen het leven houdt de herinneringen bij elkaar. Toch wordt borduren nog steeds beschouwd als ‘artes minores’, als ‘minder verheven kunst’, als dienende kunst.

De afbeeldingen op de werken verwijzen naar het thema en naar de patronen van badkledij.

Isabelle REYNDERS

 Heusden-Zolder (BE)

 

Voor mijn fotografisch project heb ik getracht een abstrahering van het onderwerp ‘herinneringen aan een hoopvolle toekomst’ door te voeren. Ik heb me losgemaakt uit het concrete voorbeeld van het zwembad en mijn focus weerlegt op de collectieve herinnering die het ons bood. De abstrahering van de basiselementen van de tentoonstelling: mens, water en tijd hebben me –geïnspireerd door de tantrische filosofie- teruggevoerd naar diens oorsprong. Ze schijnen zo een nieuw licht op de begrippen die we hanteren, als een soort inleiding.In de tantrische filosofie is water -de oeroceaan- de moeder van ons allen, daar het leven in de oceaan geboren is.

Annemarie SCHOONENS

 Ham / Maasmechelen (BE)

Telkens, als het donker wordt, valt het sprookjesboek open. Na een lange dag begint een wereld van dromen, waarin dingen gebeuren die in het echte leven verborgen blijven. Bij valavond opent Annemarie Schoonens haar eigen sprookjesboek. Een intieme ontmoeting waarin vuur en warmte de helden zijn, een feeërieke sfeer die de zintuigen prikkelt. Een sprookje van nu en toen.

Het vuurkunstwerk sluit traditiegetrouw de expositie ‘Artikel 27' af.

Het is te bewonderen tijdens de finissage op 22 november 2015 bij valavond in het vroegere schooltje van de Zolderse Voort.

Veronique SNEYEART

 Hasselt (BE)

PRECIOUS WASTE

 

Strakke minimalistische zilveren ringen met edelstenen van 100% gerecycleerd plastic. 

De ‘edelstenen’ van de reeks ‘Precious waste’ werden uit stukken gerecycleerd plastic gezaagd en in vorm gevijld.  De stukken werden geschonken door Govaplast uit Alken, een recycling bedrijf dat met afvalplastic hoogwaardige producten maakt. 

Edith SNOEK

 Alphen aan de Rijn (NL)

Uit de serie: HERINNERINGEN  | Acryl op doek.

 

Persoonlijke herinneringen zijn het uitgangspunt van deze serie. Vanuit die herinneringen bewerkt de kunstenaar het doek net zo lang tot ze tevreden is. Vaak brengt ze twee of meerdere beeldfragmenten samen binnen één compositie. De verhalende en inhoudelijke kant zijn net zo belangrijk als het schilderen zelf. Textuur, structuur, de huid van het doek, sobere toonzetting, kleurreductie, vervreemding en beeldvervaging zijn van doorslaggevende betekenis.

Paddy SPOELDER

 Tiel (NL)

Uit de serie: DE EEUWIGE JEUGD  | Olieverf op doek.

 

Experimenteren met een nieuw karakter. De oudjes doen het nog best. Ze spelen, zwieren en maken plezier. Kortom, ze leven en hoe…

 

Paddy Spoelder is een autodidact, die –wars van de academie met al haar dogma’s- wil blijven onderzoeken zonder te verzanden in routine.

Zijn doeken stemmen, zonder dwang, tot nadenken. Zijn boodschap is prikkelend, luchthartig, nooit belerend en biedt de kijker ruimte voor een persoonlijke interpretatie.

Jean STUYCK

 Hasselt (BE)

DOOSJES

Het vangen van verwondering in één doosje , meer is schromelijk overdreven.

Eigenwijs en kwetsbaar. De moed van imperfectie.

Koester het kleine koperen plaatje en geniet in stilte, links achter in de hoek 

 

Mark SWYSSEN

 Antwerpen (BE)

CATHARSIS

 

Boven het lege zwembad, klaar voor de afbraak, zweeft een 3 m³ grote bol van zwarte regenschermen. Het lege zwembassin is omsingeld met identieke zwarte paraplus, het puntige einde dreigend naar de bezoeker gericht. Het bad zelf is in nevel gehuld. De binnentredende bezoeker wordt getrakteerd op een orkest van donder en bliksem.

Rita VANELDEREN

 Sint-Truiden (BE)

Water, vuur, aarde en lucht zijn de materies waarmee Rita haar gevoelens en indrukken tot leven brengt. Door lijnen en vormen wordt een beeld stilaan geboren. Het is niet zomaar een beeld, het moet de toeschouwer een beetje gevangen houden, laten genieten en ook laten nadenken over wat hij denkt te zien.

 

Frank VANHOOREN

 Desselgem (BE)

KOPPEN |  Keramiek.

 

De keramiek van Frank Vanhooren ligt  dicht bij de schemerzone, een plaats waar de kunst een zeldzame bezoeker is. Het is een schoonheidsbeleving van zij die normaal niet aan bod komen. Niet de onnatuurlijke schoonheidsidealen, niet de roze dromen, maar de harde werkelijkheid.

Een moeilijke wereld die velen mijden omwille van het schokerende, pijnlijke of gevoelige. Het is de bedoeling om datgene te brengen wat niet in woorden te vertalen is. Het is datgene waar velen onder ons dagelijks mee geconfronteerd worden. Het extreem expressieve haalt de bovenhand.

Geert VANHOOVELS

 Kessel-Lo (BE)

De conceptuele “Transhuman Generation Art” van Geert Vanhoovels heeft betrekking op levensbeschouwelijke aspecten, gelinkt aan het transhumanisme. Dit is een recente vorm van speculatieve filosofie die probeert om de door de natuur gestelde grenzen van het menselijke bestaan te doorbreken.

Onderwerpen die in zijn werk aan bod komen, zijn de overgang van mens naar machine, de invloeden van wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen op de maatschappij en mensen- en dierenrechten.

Het kritisch ondermijnen van wat er beter niet zou zijn en het utopisch suggereren van wat wenselijk zou zijn, is de kern van de maatschappelijke rol van zijn actuele kunst.

Kristel VAN RUMSTE

 Schoten (BE)

FOTOGRAFIE

Strakke vormgeving  en soberheid kenmerken Kristel Van Rumste ’s industrieel getint werk, waarbij onder andere elementen van de industrie en architectuur worden uitvergroot in een palet van voornamelijk wit, zwart en grijs.  Ondanks de bewuste keuze voor soberheid duiken hier en daar warme kleuren op. Deze reeks werd genomen in het station van Den Haag. Per trein verplaatsen mensen zich om elders hun droom te verwezenlijken. Herinneringen aan een hoopvolle toekomst.

Marcel WITTE

 Mijdrecht (NL)

Met grote technische vaardigheid, realis­tische magie en oog voor detail schildert Marcel Witte dieren tegen een mono­chrome achtergrond. 

De dieren worden geplaatst in een bevreemdende atmosfeer, die versterkt wordt door leegte. 

Humor, confronterende menselijke gevoelens en positieve maatschappijkritiek zijn nooit ver weg. Met zijn werken ‘vertelt’ Marcel hedendaagse visuele fabels.

Marc WYNEN

 Wijnegem (BE)

 

Al heel wat jaren is urbexfotografie mijn ding. Het boeit me enorm om ergens binnen te stappen, de stilte te voelen en de sfeer te ruiken. Ik probeer steeds de ruimte in me op te nemen alvorens camera op te stellen. Het maakt het voor mij iets makkelijker om dan de sfeer vast te leggen, en nadien thuis te bewerken.

Art ZAPEDZKI

 Hasselt (BE) / Sopot (PL) / Palermo (IT)

Het leven is een duizelingwekkende mallemolen, die ons in een razend tempo van de ene emotie in de andere doet belanden. Voor je ’t weet is het niets meer dan een herinnering. Er was eens… Art Zapedzki bezoekt tijdens zijn aardse zwerftochten kerkhoven. Veel meer dan een morbide nieuwsgierigheid zijn de bezoeken een ode aan de mens die er rust. Een stille bewondering omdat die mens het leven gerealiseerd heeft en het waanzinnige van ons bestaan tot het einde overleefde. Als je oog hebt voor de verschillende rituelen waarop volkeren hun doden begraven, zal je hun visie op het levende beter gaan doorgronden. Herinneringen aan een hoopvolle toekomst.

 

bottom of page