Frank Vanhooren

Desselgem (BE)

Koppen

De keramiek van Frank Vanhooren ligt  dicht bij de schemerzone, een plaats waar de kunst een zeldzame bezoeker is. Het is een schoonheidsbeleving van zij die normaal niet aan bod komen. Niet de onnatuurlijke schoonheidsidealen, niet de roze dromen, maar de harde werkelijkheid.

Een moeilijke wereld die velen mijden omwille van het schokerende, pijnlijke of gevoelige. Het is de bedoeling om datgene te brengen wat niet in woorden te vertalen is. Het is datgene waar velen onder ons dagelijks mee geconfronteerd worden. Het extreem expressieve haalt de bovenhand.

 

Zoek geen speciale technieken en glazuren als hoogtepunt van zijn werk, want keramiek is slechts een medium, een manier om dingen uit te drukken. Zijn figuren zijn geen klassieke portretten, maar harde confrontatie met expressie en emotie in zijn zuivere vorm.

Ontdek een wereld die zelden aan bod komt.

 

Het mensbeeld van Frank behoort tot een ontluisterend soort. Zijn beelden zijn stil. Juist daarom zijn ze beklemmend. Het eindstadium is bereikt, de figuren hebben alle verzet opgegeven. Het is een soort bewustzijn in verstarde vorm. Ogen die gesloten zijn en open ogen zonder pupillen zijn typerend. Want hoe kun je de spiegels van de ziel voorstellen als je hun ziel niet kent, laat staan je eigen ziel? In de meeste gevallen kijken ze met opgegeven hoofd voor zich uit, starend in het niets. Wat wil die blik vertellen? De eerste associatie zou kunnen gemaakt worden met psychiatrische patiënten, bejaarden en dementie. De beelden worden niet geboren door zijn schuld. Wie is dan schuldig?  Wijzelf vrees ik! We hebben ze verbannen uit onze wereld, we hebben ze opzij geschoven. Bange vermoedens worden in ons wakker. Het zou een voorpoort kunnen zijn? Zwakzinnig, psychotisch, oud en dement. Vroeg of laat kunnen we weggestopt worden in een rusthuis of een donkere achterkamer.

De gelaatstrekken tonen onderling een familiegelijkenis. Een zekere soberheid komt terug in vele van zijn werken, ontstaan uit een innerlijke emigratie.

Franks imaginaire wereld van antropomorfen

 

Bijkomende info

FOLLOW ME

  • Facebook Classic

© 2015 by Art 27 - Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now