top of page

Kom mee letterfeesten!

 

Art 27 vzw en Het Berenhuis nodigen iedereen uit om mee te letterfeesten.

Dat is eenvoudig : neem een boek, lees het en vertel erover aan iedereen die het wil horen.

Boeken vind je in de bieb, op school, bij je thuis of bij een vriendje of natuurlijk in één van de Berenkasten in Heusden-Zolder.

Letterfeesten kan je overal, dat merk je al snel ...

Leren voorlezen en leren vertellen :

We organiseren een voorleescollege voor tieners en een vertel / leescursus voor volwassenen.

Het Voorleescollege

We organiseerden al een voorleescollege in de wijken Cité en Halhei. In februari 2017 nodigen we alle voorlezers van wijkcentrum Lindeman uit. Geef een seintje als je graag student wil worden.

Klik hier voor meer ...

Vorming verhalen vertellen 

leert volwassenen op een boeiende manier de aloude kunst van het vertellen terug te waarderen. Een grap, een belevenis, een gedicht, een stuk uit een favoriet boek… Het kan allemaal. Inspireren en begeesteren is waar het om draait.

In het voorjaar van 2016 organiseerde Art 27 vzw, samen met Vormingplus Limburg en Vertelkasteel Alden Biesen, de vorming ‘Verhalen vertellen’.

Tijdens 6 namiddag- en avondsessies genoten 18 deelnemers van de kennis van lesgever Frank Degruyter en van de bijzondere sfeer die vertellen oproept. De vorming werd afgesloten met een vertelperformance op 3 openbare plaatsen in Heusden-Zolder. Heb je interesse om op de hoogte te blijven van een eventuele nieuwe cursus, neem dan contact op via gerlinde.gilissen@pandora.be

Dit project "Letterfeesten" is enkel mogelijk met de steun van :

Met dank aan :

Letterfeesten in Heusden-Zolder

Vertelfeest aan Het Berenhuis - 4 & 5 juni 2016

 

Tijdens de zesde verjaardag van Het Berenhuis vertelden de ‘studenten’ van de vorming ‘Verhalen vertellen’ boeiende verhalen bij de schilderijen in Het Berenhuis. Heel wat bezoekers lieten zich meeslepen door de ekster die juwelen steelt, de muis die pianist wil worden en de schildpad die op weg is naar de gigantische oceaan. De vertelperformance vormde het sluitstuk van de vormingssessies.

Leesfeest in Weyerkesbos, 16 mei 2016

 

Het Huis van het Kind, Burenpret Cité en gemeente Heusden-Zolder organiseerden in het kader van de Week van de Opvoeding een familiepicknick in het Weyerkesbos. De gediplomeerde voorlezers van het Voorleescollege uit de wijk Halhei verrasten de gasten met een voorleesperformance.

Leesfeest in Beekbeemden, 29 april 2016

 

De deelnemers van de vorming ‘Verhalen vertellen’ stonden op het podium in verschillende klassen van Basisschool Beekbeemden. De leerlingen van het eerste leerjaar luisterden naar spannende verhalen. Een verteller verraste de kinderen zelfs op een verhaal in het Japans.

Leesfeest in De Zandloper, 29 april 2016

 

Deelnemers van de vorming ‘Verhalen vertellen’ vielen binnen in het cafetaria van Seniorencentrum De Zandloper. Voor een intiem publiek werd er verteld over een boze koning en een schilderij. Zo werd de opgedane kennis van het vertellen aan verschillende soorten publiek in praktijk gebracht.

Verhalen vertellen - deel 2

In het voorjaar van 2016 organiseerde Art 27 vzw, samen met Vormingplus Limburg en Vertelkasteel Alden Biesen, de vorming ‘Verhalen vertellen’. Tijdens 6 namiddag- en avondsessies genoten 18 deelnemers van de kennis van lesgever Frank Degruyter en van de bijzondere sfeer die vertellen oproept.

Na de inleidende sessies was het voor de deelnemers tijd voor het ernstige werk. De drie laatste lessen waren dan ook helemaal voorzien voor de vertelperformances.

Dag van de Moedertaal, 27 februari 2016 in Rode Kruis Opvangcentrum De Bark

Het wordt al een traditie in de gemeente. Naar aanleiding van de internationale Dag van de Moedertaal (21 februari - UNESCO) wordt klein en groot talent uitgenodigd om gedurende drie minuten het beste van zichzelf te geven op het podium. Een bonte bende van 55 talenten liet het talrijk opgekomen publiek genieten van een onverwachte monoloog, een grap, een lied of een spannend verhaal. In het Nederlands als ontmoetingstaal, in de schat aan thuistalen en dialecten en met muziek als universele taal.

Acht kinderen uit de wijk Lindeman zorgden voor de presentatie.

Verhalen vertellen - deel 1

 

In het voorjaar van 2016 organiseerde Art 27 vzw, samen met Vormingplus Limburg en Vertelkasteel Alden Biesen, de vorming ‘Verhalen vertellen’. Tijdens 6 namiddag- en avondsessies genoten 18 deelnemers van de kennis van lesgever Frank Degruyter en van de bijzondere sfeer die vertellen oproept.

Tijdens de inleidende drie sessie maakten de deelnemers kennis met een aantal technieken van het vertellen: stemgebruik, invulling van de ruimte, mimiek en expressie, …

Het Voorleescollege

Het Voorleescollege geeft kinderen en tieners de kans om stap voor stap de kunst van het voorlezen te beheersen. Tijdens 4 sessies worden de deelnemers geprikkeld om voor een publiek te staan, technieken aan te leren, naar elkaar te luisteren en van elkaar te leren. De gebruikte methodiek is speels en aangepast aan de wensen van het doelpubliek.

De deelnemers worden –als een soort stageopdracht- uitgedaagd om voor te lezen aan een groter publiek. Het college eindigt met een heuse proclamatie, voorgezeten door iemand van het gemeentebestuur.

Op 8 april 2015 ontvingen 19 kinderen van de wijk Cité een diploma.

Op 17 februari 2016 ontvingen 18 kinderen uit de wijk Halhei een diploma.

Letterfeest in GO! Basisscholen De Schans

& De Luchtballon op 4 december 2015

De vijfjarige kleuters van beide basisscholen maakten kennis met beer en prinses, die hun hulp vroegen voor het organiseren van een Letterfeest.

De ludieke methodiek leert kleuters letters herkennen en toont aan dat taal plezierig is. Tijdens het interactieve theaterstuk werden de ouders uitgenodigd op Het Letterbuffet, een spel rond taal, het belang daarvan en de voordelen van meertaligheid. Achteraf werd vrolijk samen gesmuld van alle lekkere letters.

"Er was eens ..." : taalperformance in tijdelijke kunstexpo, november 2015

 

Elk jaar, tijdens de maand november, verandert Art 27 vzw een leegstaand gebouw in Heusden-Zolder in een tijdelijke kunstgalerie. Meer dan 30 kunstenaars uit binnen- en buitenland tonen hun werk aan een ruim publiek. Acht kinderen uit de wijk Lindeman zorgden voor een gesmaakte performance. Ze bezochten de expositie, kozen een kunstwerk en lazen tijdens de finissage hun eigen verhaal bij het kunstwerk.

"Er was eens ..." - kunst, verhalen en boeken

 

Elk jaar, tijdens de maand november, verandert Art 27 vzw een leegstaand gebouw in Heusden-Zolder in een tijdelijke kunstgalerie. Meer dan 30 kunstenaars uit binnen- en buitenland tonen hun werk aan een ruim publiek. Voor deze editie vroegen we de kunstenaars zich te laten inspireren door sprookjes, poëzie, volksverhalen en wereldliteratuur.

Opening Berenkast aan seniorencentrum

De zandloper, op 18 oktober 2015

 

Berenkasten zijn publieke boekenkasten, die aanzetten tot buurtparticipatie, lezen en duurzaamheid. De zevende Berenkast werd feestelijk geopend aan Seniorencentrum De Zandloper met een Letterbuffet, een feesttafel geïnspireerd op de methodiek van plezier aan tafel/plezier in taal. Dames, verbonden aan de Selimiye Moskee, verzorgden een feestdis voor de talrijk aanwezige senioren

bottom of page