Halte 1
Startpunt -Het Berenhuis
Startpunt
Het Berenhuis
Koerselsebaan 30 | Heusden-Zolder
Art 27 vzw / Het Berenhuis kreeg de titel van “Duurzame Held” in 2018. Als mensenrechtenorganisatie zien we de SDGs als een belangrijke leidraad en is het vanzelfsprekend om dagelijks werk te maken van de 5 P’s : People, Planet, Prosperity, Peace en Partnerships.
De stap naar de 17 SDGs zien we daarom als het operationaliseren van de mensenrechten in combinatie met de duurzaamheidsgedachte van het Brundtlandrapport.
Art 27 vzw is actief als promotor van de SDGs als systeem, maar ook als voorvechter en initiatiefnemer van acties van verscheidene afzonderlijke SDGs.
Wat is
Het Berenhuis ?
Wat is Het Berenhuis?
Dit vrolijke centrum voor taalactivering en kunsteducatie ontvangt op afspraak groepen kinderen in school- of groepsverband. Aan de hand van kunstwerken wordt de fantasie geprikkeld en worden kinderen gestimuleerd om te vertellen. In De Berentuin ligt de nadruk op wetenschap en techniek. Naast ludieke oefenkansen Nederlands met respect voor de thuistaal, staat welbevinden centraal. Je kan meer dan je denkt dat je kan. Hier vertrekt ook De Berenwandeling, een interactieve wandeling van 2.5 km langs 11 vertelpunten. De oranje Berenkasten, die je terugvindt op 7 plaatsen in de gemeente, zijn deel- en geefkasten om het plezier in lezen te bevorderen. Het Berenhuis zet sterk in op buurtparticipatie, altijd op een informele en vrolijke manier en op vraag van de gemeenschap.
Wat is
Art27 vzw?
Maakt van mensenrechten een feest
Artikel 27 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens stelt dat:
‘Iedereen heeft het recht om te genieten van kunst en cultuur en om deel te nemen aan het culturele leven van een gemeenschap.’
Naast de werking in Het Berenhuis organiseert Art 27 vzw jaarlijks een aantal hedendaagse kunsttentoonstellingen in tijdelijke locaties. De opbrengst van de jaarlijkse groepstentoon-stelling in november gaat naar duurzame projecten in het zuiden.
Art 27 vzw organiseert verder kleinschalige zomerkampen voor kansarme kinderen en sluit partnerschappen om de mensenrechten te blijven onderschrijven.
Halte 2
Rode Kruis Opvangcentrum
Halte 2
De Bark
Kapelstraat 73
Dit ontmoetingscentrum was voorheen gekend als Centrum van de Internationale Bouworde. Er wonen nog altijd enkele bouwgezellen op het domein. Het Rode Kruis runt hier een opvangcentrum voor ongeveer 90 tijdelijke asielzoekers.
In het bos kan je wandelen of gebruik maken van de Finse Piste, een lus van 750 meter en hieraan 2 uitbreidingslussen van 385 en 400 meter.
Rode Kruis
Opvangcentrum
Welkom!
Onderdak, maaltijden en veiligheid vormen de spil van de werking. Daarnaast is er een ruim aanbod aan dagelijkse activiteiten voor de volwassenen en de kinderen gedurende hun verblijfsperiode in het opvangcentrum.
Het opvangcentrum wil het draagvlak voor de brede vluchtelingenproblematiek versterken voor een zo verscheiden mogelijke doelgroep. Het organiseren van geleide bezoeken en uitwerken van workshops zijn één van de vele werkinstrumenten om dit te verwezenlijken.
Blote
Voetenpad
Probeer het eens
Vraag aan iemand van de bewoners of het personeel naar de Droomtuin of loop gewoon rond het centrum naar de achterzijde. Deze tuin, aangelegd in 2017, is een gezamenlijke realisatie van de bewoners, het personeel, Art 27 vzw en CVO De Verdieping. Een braakliggend stuk werd zo een rustplaats in het vaak hectische leven van het centrum. De natuurlijke houtwallen bieden een veilig nest voor allerlei mossen en dieren. De zitelementen zijn handgemaakt van afvalmaterialen en de trap is een belangrijke ontmoetingsplek tijdens warme zomerdagen. Het Blote Voetenpad geeft je een vrolijke aardse ervaring. Trek je schoenen uit en voel het prikkelen onder je tenen.
Halte 3
Een biodivers landschap
Everselkiezel - Kanaalweg
Je fietst nu door het bos van Domein Van Soest dat tegenwoordig onder het beheer valt van het Agentschap Natuur en Bos.
Dit domein is een belangrijke schakel in de acties voor meer biodiversiteit - meer soorten kleine en grote dieren en planten - en is natuurlijk ook belangrijk in de strijd tegen de Co2 - dus tegen de klimaatsverandering.
Daarnaast is het een toegankelijke domein, met een belangrijke betekenis voor Eversel, een hechte dorpsgemeenschap.
Ogen en oren open : hier valt wat te beleven, te leren en te genieten.
Halte 3
Domein Van Soest
Welkom!
Het totale bosgebied heeft een oppervlakte van zestig hectaren en wordt vandaag voornamelijk gebruikt voor recreatieve doeleinden. Er bevindt zich bijvoorbeeld een speelzone die gebruikt wordt door lokale jeugdbewegingen. De bomen van het woud zijn niet allemaal loofbomen, de boomsoort die eeuwenlang het lokale landschap gedomineerd heeft. De oorzaak daarvan was de grote vraag naar productiehout voor de negentiende-eeuwse industrie. De gekapte bomen werden toen gedeeltelijk vervangen door naaldbomen. Vanaf de eeuwwisseling zijn er wel initiatieven om de bossen terug te vullen met de oorspronkelijke variant.
Speelhuisje
Erfgoed
De kapel wordt onderhouden door de buurt en de Heemkundige Kring. Sociale cohesie of sociale betrokkenheid is een belangrijke eigenschap voor de leefbaarheid binnen een buurt of wijk. Het verwijst naar de mate van verbondenheid en solidariteit binnen groepen en gemeenschappen. Door samen doelen te bereiken (bijvoorbeeld het onderhouden van een historische kapel) creëren we leefbare samenlevingen.
Kapel
Halte 4
Prana Bio Bulk
Kanaalweg 15
De oprichters van Prana Bio Bulk dromen van een wereld zonder overbodige verpakkingen, met zicht op een gezonde planeet voor toekomstige generaties. Ze sensibiliseren mensen rond verantwoord consumeren en gezonde voeding. Ze staan voor positieve gedragsverandering en duurzame keuzes.
Nog te vaak wordt gedacht dat gezonde voeding eentonig is en niet zo lekker. Prana is overtuigd van het tegendeel en wil mensen graag laten kennismaken met gezonde, gevarieerde en vooral lekkere voeding. Kiezen voor gezonde voeding kan wel degelijk samengaan met kiezen voor duurzaamheid en ecologisch verantwoord winkelen. Deze overtuiging is de basis van een verpakkingsarme winkel met biologische voeding in bulk.
Halte 4
Prana Bio Bulk
Welkom!
De voedingsmiddelen aangeboden in Prana zijn bij voorkeur biologisch, ecologisch verantwoord en zo weinig mogelijk verpakt. Hoewel een groot deel van het aanbod biologisch is, is dit geen voorwaarde. Het product heeft bij voorkeur een zo kort mogelijke afstand afgelegd en vormt zo een ecologisch verantwoorde keuze. Aan één van deze drie voorwaarden of een combinatie ervan moet voldaan zijn. De meest verantwoorde totaalkeuze heeft steeds de voorkeur.
Prana Bio Bulk
Probeer het eens
De winkel biedt voedingsmiddelen aan in grote dispensers, in bulk. De klant komt met een eigen container of verpakking naar de winkel. Deze wordt dan gewogen omdat eerst het tarra (nul) gewicht bekend moet zijn. Dit wordt aan de hand van een sticker met het gewicht erop aangebracht op de verpakking. Daarna kan de klant zijn container of verpakking zelf vullen met de aangeboden producten. Aan de kassa wordt het tarragewicht verrekend met het totaalgewicht van het gekozen product. De klant betaalt enkel het product, geen verpakkingen.
Prana Bio Bulk
Halte 5
Dorpstuintjes Heusden
Zijpad Schootstraat
Een volks- of dorpstuin is een particuliere tuin die niet bij de eigen woning ligt. Volkstuinen zijn er in vele soorten en maten: van traditionele moestuinen waar groenten en eventueel fruit en kruiden op verbouwd worden, tot siertuinen met bloemen, heesters, een gazon, een vijver en zelfs bomen. Deze dorpstuintjes zijn een initiatief van Dorpsraad Heusden. Kijk goed rond. Je vindt er aardappelen, kool, pompoenen, … Naast biologisch tuinieren staan samenwerken en gezelligheid hier centraal.
Halte 5
Dorpstuintjes.be
Zijpad Schootstraat
De Dorpsraad probeert allerlei leefbaarheidsaspecten voor de inwoners van Heusden uit te klaren. Ze behandelen een breed spectrum aan onderwerpen, zowel de commerciële als andere voorzieningen zoals scholen, kinderopvang, sportinfrastructuur, culturele- en ontmoetingsaccommodaties, zorgvoorzieningen, …
Een duurzame ontwikkeling van een dorp waarin iedereen, elke partij, zowel bewoners als middenstanders, zowel klanten als het beleid, zich kan vinden, is immers pas mogelijk als de inwoners bereid zijn om mee te blijven denken.
Dorpstuintjes
Probeer het eens.
Een lekker recept, rechtstreeks uit de dorpstuintjes.
Pompoen-aardappelstoofpot
(Handig als je voor een groot gezin of groepje moet koken)
Ingrediënten:
• Hokkaidopompoen of Butternut
• aardappel
• ui
• geraspte kaas
• een bosje platte peterselie
Blokjes pompoen en aardappel samen in een bodem water gaar stoven. Kruiden naar keuze. Opgelet voor het aanbranden: pompoen en aardappel slorpen het water vlug op. Intussen de fijngesneden ui goudgeel fruiten. Als pompoen en aardappel gaar zijn, prak je ze & meng je er de gefruite ui en geraspte kaas onder. Opdienen met flink wat gesnipperde peterselie over elk bord.
Dorpsraad
Heusden centrum
Halte 6
Puur Leguum
Schootschansstraat
Gevarieerde teelten
In het aanbod van Puur Leguum kan je meer dan vijftig soorten groenten terugvinden. Ze bieden een ruim assortiment van ‘klassieke’ groenten, zoals aardappelen, kolen, pompoenen en asperges aan, maar telen ook nieuwe en vergeten soorten, zoals pastinaak, rammenas en yacon. Aangezien ze een kleinschalig bedrijf zijn, kopen ze in het voor- en najaar bepaalde teelten aan bij lokale collega-boeren. Dit doen ze om voldoende variatie te kunnen bieden in hun groentepakketten.
Halte 6
Puur Leguum
Zorg voor milieu & klimaat
De aangeboden groenten en fruit zijn momenteel ‘biologisch in omschakeling’. In 2020 zullen alle producten 100% biologisch zijn. Puur Leguum keert de rug naar het gebruik van chemische stoffen zoals pesticiden en kunstmest in de landbouw en draagt zorg voor bodem, plant, mens en dier.
Puur Leguum
Probeer het eens.
Puur Leguum biedt wekelijks een seizoensgebonden groentepakket op maat. Je kan kiezen tussen een klein pakket (1 tot 2 personen), een middelgroot pakket (3 tot 4 personen) of een groot pakket (5 tot 6 personen).
Meer info vind je op de website.