Halte 13

LISAMARDI

 

Halte 13 

LISAMARDI

Rondpunt 7

Met LISAMARDI heeft Liesbeth een bedrijfje uit de grond gestampt waarin duurzaamheid en schoonheid hand in hand gaan. De meubels, decoratie en speelgoed die ze verkoopt zijn producten die ze recycleert en opwaardeert. Zo worden het duurzame producten, waar het milieu beter van wordt. De giftshop is haar persoonlijke selectie van ecologische geschenken, eigentijds en goed voor mens en natuur. Op vrijdag en zaterdag kan je bij LISAMARDI bovendien terecht voor een lekker kopje eerlijke én ambachtelijke koffie of zelfgemaakt gebak.

 

LISAMARDI

 

Rondpunt 7

Volgens Liesbeth zit ware schoonheid van binnen. Ze houdt ervan dat te tonen: echte dingen opknappen of zelf iets moois maken. In plaats van oud speelgoed, meubels of accessoires weg te gooien, zorgt ze ervoor dat ze nog generaties meegaan.
Je vindt hier speelgoed uit je eigen kindertijd en die van je (groot)ouders, mooi opgeknapte meubeltjes en leuke dingen voor je huis, tuin of keuken... Alles authentiek, met een ‘twist’ of met een (kleine) hoek af.

https://lisamardi.be

LISAMARDI

 

Imker

Liesbeth is consequent in haar aandacht voor het milieu. Sinds kort is ze bezig als imker en biedt in de shop ook haar eigen honing aan.

Einstein wist het al. ‘If the bee disappeared off the surface of the globe, then man would have only four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man.’ Bijen bezoeken en bestuiven planten. Hun werk is voor mens en dier van onschatbare waarde.

LISAMARDI is één van de 10 Duurzame Helden van Heusden-Zolder.

Halte 14

Weyerkesbos

 

Halte 14

Weyerkesbos

Koolmijnlaan - Rodekruisstraat

Het Weyerkesbos is ingericht als ont-moetingsbos, met kunstwerk, fitnesstoestellen, zitbanken, houten treintje, verwijzend naar Mijnerfgoed en link naar de Wijers.
Deze plek was vroeger al een ontmoetings-plaats voor de mijnwerkersfamilies met Vlaamse kermissen en een dansvloer in openlucht. Het wandelpad slingert langs originele ontmoetings- en zitplaatsen. Betonnen steunbalken uit de mijntunnels werden door jongeren omgetoverd tot hippe bankjes. Test je mijnkennis aan de wegwijzers met historische plaatsnamen.

Weyerkesbos

 

Fitness buiten !

Buurtbewoners vroegen al langer om het bos opnieuw aantrekkelijker te maken. Het Weyerkesbos is dan ook een uitloper van de Wijers, maar ligt toch pal tegen de mijncité van Heusden-Berkenbos. Het is een opvallende groene zone in de druk bewoonde omgeving. Met steun van de Vlaamse overheid en van de Koning Boudewijnstichting werd er een mooier parkgebied van gemaakt. Het ontwerp kwam er in nauw overleg met de buurtbewoners. Je kan er zelfs genieten van een heus openlucht fitnessparkje.

Weyerkesbos

 

Rode Kruis afdeling Heusden-Zolder

De afdeling Rode Kruis Heusden-Zolder maakt deelt uit van Rode Kruis-Vlaanderen. Rode Kruis is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die opkomt voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland. Het is de grootste humanitaire organisatie ter wereld. Wereldwijd zijn meer dan 180 nationale verenigingen, 17 miljoen actieve vrijwilligers en honderdduizenden vaste medewerkers actief. In Vlaanderen zijn er zo’n 250 lokale afdelingen. Door deze sterke verankering staan de afdelingen dicht bij de bevolking. Zo kunnen ze noden snel opsporen en helpen. Wat ze doen, is misschien niet altijd zichtbaar. Maar het betekent wel een wereld van verschil voor de mensen die op ons rekenen. Ze helpen op vlak van rampenbestrijding, zelfredzaamheid en bloedvoorziening. Ze doen daarvoor maximaal beroep op vrijwilligers, die helpen op verschillende manieren en de spil zijn van de afdeling.

www.rodekruis.be/afdeling/heusden-zolder

Halte 15

 Zebrahuis

 

Waterleidingstraat

In het Zebrahuis wordt wekelijks op woensdagnamiddag ‘Taalstimulering Cité’ georganiseerd. Net zoals in de wijken Lindeman en Halhei worden hier al spelend oefenkansen Nederlands aangeboden voor kinderen van 5 tot 9 jaar. Ze doen geen schoolse activiteiten maar organiseren activiteiten die kinderen motiveren om Nederlands te spreken zoals een babbelmoment, poppenkast spelen, leeswedstrijden, muziek, …. . Er wordt themagericht gewerkt. Je vindt hier ook weer een Berenkast, een ruil- en geefkast om het lezen te bevorderen, een initiatief van Het Berenhuis.

 

www.heusden-zolder.be

 

Zebrahuis

Waterleidingstraat

Heusden-Zolder maakt deel uit van het  intergemeentelijk samenwerkingsverband Woonfocus, een project ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid, met subsidiëring van de Vlaamse overheid en de gemeenten. Stebo is daarnaast actief in werkdomeinen waar ze een verschil kunnen maken in het leven van mensen: werken, samenleven, ondernemen, leren en energie.

www.stebo.be

Zebrahuis

Stebo

Waterleidingstraat

Het Agentschap Integratie en Inburgering pakt de uitdagingen aan die het gevolg zijn van migratie. Migratie heeft een impact op de hele samenleving. Op mensen en buurten, op organisaties en besturen. Meebewegen met een omgeving die verandert, vraagt inspanningen van iedereen. Zo werken ze aan een gedeelde toekomst. Daarin krijgen mensen, ongeacht herkomst of achtergrond, gelijke kansen en zet iedereen zijn talenten in. Burgers, diensten en beleid vinden in het Agentschap een duurzame partner. De dienstverlening vertrekt van hun noden en vragen.

- Competenties en expertise doelgericht inzetten

- De communicatie tussen mensen versterken

- Objectief en op maat informeren

- Vormingen en begeleiding geven, gericht op de praktijk

Zebrahuis|Agentschap Inburgering en integratie

Halte 16

Atelier Idee

 

Kleuterweg 18/1

 ’t Weyerke is een dynamisch dienstencentrum dat dagopvang verleent aan kinderen met een ernstig of diep mentale handicap en aan volwassenen met een licht tot diep mentale handicap.

't Weyerke biedt woonopvang aan volwassenen met een matig tot diep mentale handicap en aan volwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel.

't Weyerke biedt ook kortopvang aan, ongeacht de aard van de handicap.

De campus is gelegen in Zolder. Atelier Idee is één van de dagcentra.

 

Halte 16

Atelier Idee

Welkom!

Atelier Idee maakt actief werk van waardig werk, verantwoorde consumptie en welzijnsbevordering. In Atelier Idee vind je een ruime keuze aan geschenkartikelen: wenskaarten, verzorgingsproducten, kunstjuwelen, speelgoed, binnenhuis decoratie, geborduurd badlinnen, kaarsen en geurartikelen, geschenkmanden, ... handgemaakt door de medewerkers.

Atelier Idee

handwerk - maatwerk

Probeer het eens

Bovendien is Atelier Idee sinds een aantal jaar trotse verdeler van Fairtrade producten: koffie, thee, noten, chocolade, wijn, ... Fairtrade streeft naar een wereld waarin de producenten in waardige levensomstandigheden leven, en volledig kunnen beslissen over hun eigen toekomst. Het uiteindelijke doel van Fairtrade is dat alle producenten en arbeiders toegang hebben tot een leefbaar inkomen.

www.stijn.be 

www.steunactiesweyerke.be/atelier-idee

Atelier Idee

So good, so fair

 

Halte 17

De Koepel 

St Lutgardisstraat

In dit centrum vind je organisaties die zich inzetten voor mensen met beperkte financiële middelen, zoals mensen die moeten rondkomen van een leefloon, onder budgetbegeleiding staan, vluchtelingen…. Loop zeker ook eens naar de achterkant van het gebouw, waar een speeltuintje voor de buurt voor heel wat ontmoeting zorgt.
 

 

 

Halte 17

De Koepel

St Lutgardisstraat

In Sint Vincentius worden oplossingen gevonden voor mensen in kansarmoede. Gewoon brute pech, gezondheids-problemen, echtscheiding, plotse werkloosheid, … zoveel redenen om in de armoede te sukkelen. Vaak verdoken armoede! Heel wat enthousiaste vrijwilligers zetten zich in om minderbedeelden tegemoet te komen, en dit zonder onderscheid of vooroordelen, en hen zowel morele als concrete, materiële hulp toe te reiken.

Zo wordt er ondersteuning gegeven door voedselpakketten, tweedehandskleding, huisgerief… Sint Vincentius doet vaak een beroep op de inwoners, verenigingen en bedrijven van Heusden-Zolder om hun organisatie een hele tijd verder te helpen om mensen in kansarmoede te ondersteunen.

 

Sint Vincentius

Heusden-Zolder

St Lutgardisstraat

De Mammies kwam tot stand in samenwerking met Sint Vincentius. Vrijwilligers ondersteunen moeders met jonge kinderen. Deze moeders hebben het door omstandigheden tijdelijk moeilijk om voor hun kind te zorgen. Zij komen De Mammies terecht na doorverwijzing van verschillende gezinsondersteunende instanties. Je kan zelf ook helpen!

De Mammies organiseren twee inzameldagen per maand voor:

baby- en kinderkleding, baby bad- en bedlinnen, babymateriaal zoals flessenverwarmers, verzorgingskussens, verzorgingsproducten... (geen speelgoed)

De inzameldagen zijn op de 1e maandag van de maand van 18u tot 20u en de 1e zaterdag van de maand van 12u tot 14u op dit adres.

 

De Mammies

Heusden-Zolder

Halte 18

De Zandloper

 

Hesdinstraat

Halte 18

De Zandloper

De Zandloper richt zich specifiek op de actieve senior en wil mensen samenbrengen in een aangenaam kader. Ze ondersteunt senioren in hun zoektocht naar vriendschap en gezelligheid, maar ook om iets bij te leren, samen te bewegen of in de uitoefening van een leuke hobby. Het is een centrum voor én door actieve senioren.

Actieve 55-plussers zijn meer dan welkom voor een bezoekje of deelname aan één van de activiteiten. Zes dagen op zeven kan je in het senioren-en dienstencentrum terecht voor een vlotte babbel in het cafetaria of een leuke activiteit. Alles is geheel vrijblijvend en zonder lidmaatschap. Kom zeker je licht eens opsteken tijdens de openingsuren van het centrum.

 

Hesdinstraat

De Zandloper

Dat je wereld groeit door vrijwilligerswerk, weten ze in De Zandloper heel goed. Je helpt niet alleen de ander, maar ook jezelf. Uit meerdere studies is naar voren gekomen dat wij gelukkiger worden op het moment dat we anderen kunnen helpen. Wie vrijwilligerswerk doet is niet alleen. Vrijwilligerswerk helpt je niet alleen je omgeving een betere plaats te maken, maar brengt je ook in contact met je omgeving. Naast dat vrijwilligerswerk zorgt dat jij je gelukkiger voelt, zijn er uit onderzoeken ook diverse gezondheidsvoordelen naar voren gekomen. Zo helpt vrijwilligerswerk stress, angst en woede te verlagen. De Zandloper draait op geëngageerde vrijwilligers, die helpen in het cafetaria, bij de mindermobielencentrale en bij ondersteuning van activiteiten.

 

Hesdinstraat

De Zandloper &

De Berenkast

Stap eens naar binnen.

Als je 55-plusser bent, ben je meer dan welkom voor de verschillende activiteiten. De Zandloper gelooft sterk in levenslang leren.

Ben je nog geen 55, geniet dan alvast van een drankje en een babbel in het café of pluk een boek uit De Berenkast: een geef- en deelkast voor boeken.

 

Halte 19

De Toverfluit | Vogelhuisjes

 

Klooosterstraat

De vogelhuisjes aan de blinde muur aan de zijkant van de school vormen een onderdeel van De Berenwandeling, een initiatief van Het Berenhuis. De startplaats van de wandeling is precies dezelfde als die van de fietstocht. Je start aan Het Berenhuis en volgt de oranje berensporen langs 2.5 km. Onderweg kom je interactieve vertelpunten tegen. Eén van die vertelpunten zijn de vogelhuisjes. In een wolkenkrabber wonen vogels van diverse pluimage. Ze zingen allemaal een eigen liedje, maar leven in vrede samen. Kleine en grote mensen worden aan dit vertelpunt uitgedaagd om tot tien te tellen in zoveel mogelijk talen. Meertaligheid als springplank naar meer toekomstkansen…

 

Meer info over de wandelroute: www.ikzagtweerberen.com

Halte 19

Vogelhuisjes

Kloosterstraat - Brugstraat

Vrije Kleuterschool De Toverfluit en Vrije Lagere School De Brug zijn 2 van de 15 scholen die onderwijs aanbieden aan kleuters en lagere schoolkinderen in Heusden-Zolder.

Volgens UNESCO – de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur - is onderwijs een essentiële factor voor ontwikkeling en heeft het een grote impact op uiteenlopende domeinen. Voorwaarde is wel dat het ingebed is in een 'gunstige omgeving': voldoende tewerkstelling, vrijheid van meningsuiting… Onderwijs vermindert armoede en stimuleert economische groei. Onderwijs promoot de gelijkheid van de geslachten en remt de bevolkingsgroei af. Scholing van moeders verbetert voeding van kinderen en hun overlevingskansen. Onderwijs draagt bij in de strijd tegen hiv/aids en andere ziektes. Onderwijs stimuleert de deelname aan de samenleving.

Bron: www.glo-be.be

De Toverfluit

& De Brug

Kloosterstraat - Mispad

Op deze campus vind je ook het Centrum voor Basiseducatie LiMiNo.

In een maatschappij die steeds meer gekenmerkt wordt door een toenemende kloof tussen hoger- en lager geschoolden, willen de centra de geletterdheid verhogen via onderwijs en vorming. Ze bereiken met diverse opleidingen alle laaggeletterde volwassenen, ongeacht of ze Nederlandstalige onderwijs gevolgd hebben. Het opleidingsaanbod is dan ook gericht op het aanleren en verhogen van (geletterdheids-)competenties, op het vlak van taal, wiskunde, informatie- en communicatietechnologie en maatschappijoriëntatie. De sector bouwt een behoeftedekkend en toegankelijk opleidingsaanbod.

Geletterdheid is de competentie om informatie te verwerven, te verwerken en gericht te gebruiken. Dit betekent met taal, cijfers en grafische gegevens kunnen omgaan en gebruik kunnen maken van ICT. Geletterd zijn is belangrijk om zelfstandig te functioneren en te participeren in de samenleving en om zich persoonlijk te kunnen ontwikkelen. Geletterdheid heeft een invloed op het zelfbeeld van mensen, hun interactie met anderen, hun welbevinden en hun inzetbaarheid. De mate van geletterdheid geeft aan in hoeverre een samenleving klaar is voor de uitdagingen van de toekomst.

 

Centrum voor Basiseducatie LiMiNo

Omdat een duurzame wereld zoveel mooier is ...

© 2019 by Art27 vzw. 

NL_logoJpeg.jpg
Logo art27-1x.png
berenhuis.jpg

#IedereenteltMee