top of page

“Beary Tales” wil lerenden een open houding aanleren, gebaseerd op meertaligheid en positief divergent denken.

​

Met andere woorden:

Het Berenhuis gaat met de lerenden op pad en nodigt hen onderweg uit om andere zienswijzen of oplossingen te bedenken en daar samen over te praten.

​

Met de S van Sustainable :

duurzaam, niet vluchtig, altijd in perspectief (systemisch denken).

Voorbeeld uit Het Berenhuis.

​

Een leerkracht vertelt de begeleider van Het Berenhuis dat ze helemaal gewonnen is voor de kracht van meertaligheid in de klas, maar weerstand ondervindt van haar collega’s en directie. We gaan samen op zoek naar een subtiele en ludieke manier om meertaligheid toch een kans te geven.

Het Berenhuis plaatst Berenkasten in de gemeente Heusden-Zolder. Berenkasten zijn vrije geefkasten, gevuld met boeken. Scholen, wijken en plaatselijke verenigingen kunnen een aanvraag doen, maar moeten in ruil een actie op poten zetten om hun kast en dus het lezen regelmatig in de kijker te zetten. Het Berenhuis levert de kasten gevuld, maar daarna zal de inhoud bestaan uit giften van mensen uit de buurt. In samenspraak met de betreffende leerkracht worden de directie en het personeel warm gemaakt voor een eigen Berenkast op de stoep voor de schoolpoort. Er volgt een groot openingsfeest voor de plaatsing van de zevende Berenkast in Heusden-Zolder. Het Berenhuis levert de kast met een aantal boeken in andere talen. De betreffende leerkracht gaat met die boeken aan de slag in haar klas. Een jaar na de plaatsing zijn de anderstalige boeken een blijvend succes. Wekelijks komen moeders een uur voorlezen in de verschillende klassen en regelmatig zijn er nu ook moeders van Turkse origine, die afwisselend in Nederlands en Turks lezen. Eén moeder engageert zich om regelmatig Engelse verhalen voor te lezen aan de kleuters.

​

bottom of page