top of page

“Beary Tales” is een ervaringsgerichte aanpak met aandacht voor het opdoen van nieuwe kennis, de gevoelens en waarden van de lerenden en de leerkrachten, het stimuleren van een positief divergent denken en een oproep om ambitieuze acties gezamenlijk aan te pakken.

​

Met andere woorden:

Het Berenhuis legt voortdurend combinaties tussen de nieuwe kennis, de eigen ervaringen en gevoelens van de lerenden, linkt deze aan bestaande referentiekaders en waarden van de lerenden en roept op tot actief handelen.

​

Met de E van Education :

 betekenisvolle koppeling kunst- en taaleducatie

voor individu, groep en samenleving

Voorbeeld uit Het Berenhuis.

 

De kinderen kijken verwonderd naar een schilderij, waarop een muis in een papieren boot over een oneindig blauw vak vaart. Kan een papieren boot stand houden op het water? De begeleider vraagt aan de groep of iemand een boot kan vouwen uit papier. Georg (fictieve naam) neemt spontaan de leiding en toont aan de groep hoe dat moet. We laten de papieren bootjes varen in een goot, die bevestigd is tegen de buitenmuur van het huis. Sommige boten varen langer dan andere boten. Via prikkelende vragen van de begeleider komen de leerlingen ertoe de link te leggen met bootvluchtelingen. Hun bootjes zijn kwetsbaar en halen hun bestemming ook niet altijd. Het is een kwestie van geluk hebben. Verschillende scholen die Het Berenhuis bezochten, vouwden mee papieren bootjes (symbool van kwetsbaarheid en hoop) voor de zomeractie in Rode Kruisopvangcentrum voor asielzoekers Heusden-Zolder. De bewoners en het personeel van het centrum plaatsten, samen met  de medewerkers en vrijwilligers van Het Berenhuis, 2000 papieren bootjes rond het centrum als symbool voor hun geloof in de mensenrechten. De actie werd via de lokale media ruim bekend gemaakt in Heusden-Zolder en omgeving.

​

bottom of page